top of page

חומרי הרחבה

VPN Virtual Private Network

רשת פרטית וירטואלית המאפשרת תקשורת מאובטחת לטובת חיבור מרחוק למערכות ארגוניו, לגורם שמקבלת גישה למערכת. מטרתו של ה-VPN היא להעביר מידע מהרשת הארגונית לאדם כלשהו, שנמצא במקום שבו לא קיימת תשתית תקשורת של הארגון, אבל קיימת תשתית ציבורית - אינטרנט או טלפוניה.

ארגונים בעלי סניפים בפריסה גדולה לא יכולים לשכור / לסלול רשת תקשורת פרטית ולכן הם מרבים להשתמש ב-VPN על-גבי תשתיות ציבוריות קיימות כדי להעביר מידע בין סניפי הארגון.

עובדים הרשויות המקומיות שנדרשים להתחבר למערכות הארגוניות מהבית, יכולים להשתמש ברכיב ה- VPN כדי לבצע את החיבור למערכות הארגוניות המאובטחות.

טלפונית IP

טלפונית IP הנה מערכת טלפוניה הפועלת על גבי רשת האינטרנט בפרוטוקול IP . טכנולוגיית הIP מאפשרת את העברת השיחות על גבי רשת האינטרנט במקום השימוש בקווי תקשורת היסטוריים. השימוש ברשת האינטרנט ובמערכות מחשוב פנים ארגוניות, מוביל להוזלה משמעותית בעלויות הטלפוניה בארגון ומאפשרת את שילובה במערכת המחשוב של הארגון כשכל טלפון מתחבר לרשת בחיבור הדומה לחיבור מחשב. ניהול מערכות IP הוא קל וידידותי. אין צורך בהכשרה מיוחדת וכל מנהל יכול, תוך הדרכה קצרה ובסיסית של מספר שעות, לנהל את מערכת הטלפוניה, לבצע חסימות שיחה למשתמשים שאינם מורשים, לנהל את ניתוב השיחות ובעצם לשלוט במערכת כולה. לא קיימת תלות בספק המרכזייה. מרכזיית טלפונית IP תומכות במגוון יחידות קצה: טלפונים חכמים מבוססי IP, טלפונים דיגיטליים, תוכנות טלפון למחשבים ניידים, טלפוני DECT אלחוטיים, טלפונים רגילים (SLT) וכן אינטגרציה עם טלפונים סלולריים המאפשרת למשתמשים ניידים ולעובדים מחוץ למשרד להישאר מחוברים לארגון בכל מצב ובכל עת.

5G

המילה דור בהיבט הטכנולוגי, בדומה להיבט הסוציולוגי, באה לתאר קדמה. המונח נכנס לחיינו עם פיתוח הטלפונים הסלולריים הראשונים, שהיוו את הדור הראשון ונשענו על תשתיות אנלוגיות דרך דורות 3-4.5 אשר שיפרו בהתמדה קצב ונפח, שילבו יכולות וויזואליות, שיחות וידאו, תוכנה ופיתוח אפליקציות. על פי האבולוציה של הסלולר והאינטרנט נראה כי אך טבעי ומתבקש לתכנן וליישם את הטכנולוגיה המתקדמת הבאה שתיכנס תחת התואר דור5.מהירות הגלישה ברשת היא פי 100 מרשת דור 4 הפועלת כיום ברוב העולם.

הדור החמישי של הטכנולוגיה כוללת קצב נתונים גבוה והשהיה נמוכה - מה שיאפשר העברת נתונים בקצב מהיר במיוחד לאלפי משתמשים בו זמנית. המשרד להגנת הסביבה קובע את ההספקים המרביים של מוקדי השידור כך שרמות החשיפה לקרינה יהיו נמוכות לפחות פי 10 מסף החשיפה לקרינה שהוגדרו על ידי ארגון הבריאות העולמי (WHO) כבלתי מזיקים.

הערך המוסף הבולט ביותר של יכולות דור 5, הוא יצירת תשתית למגוון פתרונות טכנולוגיים היוצרים עיר חכמה. השימוש בכלים הללו מביא לשיפור השירות לתושב, הגברת היעילות בשלטון המקומי וחיסכון כספי רב. בין הכלים המוצעים הנמצאים כבר מעבר לפינה ניתן לראות: ניהול מערך תנועה, מערכות אבטחה ועיר בטוחה, פינוי מנוהל וחסכוני של אשפה, חיסכון במים, שיפור מערך התקשוב המוסדות חינוך שירותי בריאות ושיפר תרבות הפנאי.

מחשוב ענן Cloud computing

מחשוב ענן פירושו שימוש במשאבי מחשב שמסופקים על ידי מישהו אחר דרך רשת האינטרנט (או קו תקשורת ייעודי), באופן הפוטר את המשתמש מלרכוש ולתחזק חומרה ו\או תוכנה יקרים. באמצעות שימוש בענן, יכול המשתמש לווסת את עוצמת המחשוב הנדרשת ולא לשלם בעבורו יותר מהנדרש. כאשר המשתמש נזקק לעוצמת מחשוב גבוהה הוא יכול לשלם תמורתה, ובשאר הזמן הוא יכול ליהנות מעלויות נמוכות.
תפעול ותחזוקת המחשבים והשרתים, שדרוגם, עדכוני תכנה ותשתיות נעשים ע"י חוות השרתים ע"י צוותי כ"א מיומנים. הלקוחות פטורים מטיפול שוטף בתשתיות המחשבים והתוכנה

המונח משאבי מחשב מתייחס בעיקר לכוח חישובCompute)) אחסוןStorage) ) וקישוריות (Networking) השירות למשתמשים יכול להינתן באמצעות ענן מקומי הנמצא ברשת הארגונית, או באופן מרוחק בחוות שרתים חיצוני שהגישה אליו נעשית מעל רשת האינטרנט. לחוות שרתים המספקת מחשוב ענן דרך האינטרנט מקובל לקרוא דאטה סנטר (Data Center.)


תוכנה כשירות בענן- SaaS) Software as a Service)

תוכנה המסופקת למשתמש כשירות בענן כשהתשלום נעשה לפי שימוש או רישיון, אך אין צורך ברכישת חבילת תוכנה שלמה. התוכנה מספקת את כל התהליכים הנדרשים עבור קבלת השירות והיא עצמה ממוקמת על שרתי הספק. זהו למעשה המודל הנפוץ ביותר של מחשוב ענן וניתן לראות בו כמעין מיקור-חוץ ליישומים ותשתיות טכנולוגיות.

דוגמא מאוד מוכרת לשירות SaaS ולשירות ענן היא חבילה של שירותי ענן אופיס 365, המסופקת על ידי חברת מיקרוסופט באמצעות תשתיות Data Centers של החברה ברחבי העולם. משתמשים יכולים להיכנס לתוכנה מכל מקום בעולם, מכל מכשיר בעל חיבור לאינטרנט וזאת באמצעות אמצעי זיהוי וסיסמא בלבד. אין צורך בהתקנה של תוכנה על מחשב.

סיבים אופטיים

סיבים אופטיים הינם סיבי זכוכית המעבירים באמצעות גלי אור מידע ממוחשב. היתרון הגדול של לשימוש בסיבים אופטיים הוא המהירות והיציבות שמספקות ביטחון לאורך זמן.  בעידן שבו אנשים משתמשים ברשת כדי לצפות בטלוויזיה, לשחק, ולהעלות קבצים גדולים באופן קבוע – אין ספק כי מדובר בבשורה משמעותית ביותר. בנוסף, מומחים מעריכים כי השימוש בטכנולוגיה הזאת הוא גם בטוח יותר ומקשה על אנשים לרגל אחר המשתמשים ולעקוב אחר הפעילות שלהם ברשת. כדאי לדעת שגם לשירות הזה יש חסרונות שכדאי להכיר. מדובר כאמור בסיבים דקיקים ביותר, בעובי של לא יותר משערה, ולכן יכולים להיגרם להם נזקים.

רשתות גלים מילימטריים (גמ"מ) –סיבים אופטיים "אלחוטיים" E-Band V-Band))

טכנולוגיית רשת אלחוטית מאפשרת העברת מידע בקצבים ומהירויות גבוהות, עד 10Gbps סימטרי בתדרים Ghz60-90  באלומת שידור צרה מאוד, בעובי עפרון, pencil beam" " ומכאן ההתייחסות לגמ"מ כאל "סיבים אלחוטיים".

השידור והקליטה בתדרים אלו מתאפיינים בשידור נקודתי בלבד, קרי נקודה לנקודה או נקודה למספר נקודות, בניגוד לתדרים של WIFI, אשר משדרים לכל הכיוונים ומתפזרים במרחב. עקב תכונות אלו של רשתות גמ"ממביאות לכך שהם אינן מפריעות כלל לשידור RF אחרים. למעשה, מדובר בשידור אלחוטי, שאינו מצריך פרישה של תשתית קרקעית, שעלותה גבוהה, והקמתה כרוכה בהתגברות על חסמים שונים המהווים מטרד לציבור - קבלת אישורי חפירה והקמה המשבשים את אורח החיים ותהליכי תכנון ממושכים. הטכנולוגיה משמשת בעיקר לצורך העברת נתונים במקטע האחרון Last Mile), ) קרי, החיבור לעסקים, לבתים, מפעלים מוסדות חינוך ופריסת מצלמות אבטחה באיכות גבוהה ביותר.

אלפי מערכות גלים מילימטרים מותקנות ברחבי ישראל וחלקן אף משמש להעברת אינטרנט מהיר לבתי ספר במספר ערים בישראל: ירושלים, רחובות, יבנה, רעננה ועוד.

שילוב הטכנולוגיות בפריסת רשתות תקשורת עירוניות

השילוב של סיבים אופטיים, רשתות גלים מילימטריים ורשתות תקשורת מהדור החמישי 5G  יהוו את הבסיס לכל היישומים הדורשים רוחב פס גדול להעברת נתונים ממקורות מידע מגוונים בעיר החכמה. הטכנולוגיה תאפשר פריסת מצלמות באיכות גבוהה ומנוהלות באמצעות מערכות אנליטיקה מבוססת טכנולוגיות של בינה מלאכותית למטרות אבטחה, התרעה, עיר בטוחה ועיר ללא אלימות, הסדרת תנועה וניהול חניה. בנוסף יתאפשר העברת אינטרנט מהיר למוסדות חינוך ובין מבני הרשות המקומית, מבני ציבור ועוד.

רשת IoT בעיר חכמה LoRaWAN))

יותר ויותר ערים ברחבי העולם עוברות שינויים לקראת היותן "ערים חכמות". ערים אלו משלבות חיישנים והתקני ניטור שונים באמצעות רשתות, בדרך כלל האינטרנט, במאמץ לייעל את פעולות העיר ואת יעילות השירות ביחד עם שיפור הממשק שלהם ישירות עם התושבים. בין החיישנים הנפרסים ומותקנים בערים חכמות ניתן לראות בקרי השקיה, בקרי איכות אויר, חיישני חניה, זיהוי נזילות והצפות במערכת המים והביוב, בקרי ומדי חשמל ומים, חיישנים בפחי אשפה המאפשרים פינוי אשפה "חכם" רק כשהפח מלא ועוד.

בחודשים האחרונים אישר משרד התקשורת שימוש בתדרים Sub 1Ghz  לשימוש בטכנולוגית LoRa  שהפכה לסטנדרט עולמי בשליטה וניהול רשתות חיישני IoT  בערים חכמות בעולם. LoRa הינו קיצור של Long Range  והרשת המנהלת אותו הינה LoRaWAN (Wide Area Network).

AI Artificial Intelligence

בינה מלאכותית, או אינטליגנציה מלאכותית היא שם כולל לאוסף דיסציפלינות מתחום מדעי המחשב שמטרתן לדמות את אופן המחשבה האנושי ולהציג יכולות שעד כה אפיינו את הבינה האנושית בלבד. התחום החל את דרכו עוד בשנות ה-50 כתחום ניסויי ומאז מהווה בסיס למחקרים ותיאוריות אינספור, המוכרת שבהן היא תיאוריית הסינגולרית הטכנולוגית, תיאוריה עתידנית המתארת איחוד בין יכולות האדם והמחשב שהולידה רבים מלהיטי המדע הבדיוני בעשורים האחרונים.

בינה עסקית (Business Intelligence)

בינה עסקית היא תחום בטכנולוגיית המידע העוסק בניתוח נתונים מתקדם במטרה להפיק תובנות עסקיות משמעותיות. הגידול העצום בכמות המידע הנאסף בארגון באופן טבעי והתפתחות הביג דטה, הוביל הן לאתגרים חדשים באיסוף וניתוח המידע הארגוני באופן אמין, הן להתפתחות שיטות מתקדמות ומגוונות למחקר הנתונים. בינה עסקית (BI) היא התחום המאגד את מגוון השיטות והמערכות המיועדות לאיסוף וחקר הנתונים למטרות עסקיות, כאשר מטרתן היא לאתר דפוסים משמעותיים שיסייעו לארגון בקבלת החלטות ניהוליות.

ביג דאטה (Big Data)

ביג דאטה הוא מונח המתייחס לערכות נתונים מורכבות וגדולות במיוחד; מעין מאגר מידע המכיל נתונים מבוזרים ומגוונים – בעלי פורמטים, איכויות ודרגות אמינות שונות - המגיעים בכמות גדולה ממקורות רבים. בהתאם, ניהול וניתוח ביג דאטה כרוכים באתגרים רבים, כמעט בכל היבט באיסוף המידע, אחסונו והשימוש בו. הדרך לאפיין ביג דטההינה באמצעות ארבעה מרכיבים- נפח, גיוון, המהירות בה המידע מושג, ואמינות המידע.

אלגוריתמים (Algorithm)

אלגוריתם הוא דרך שיטתית לביצוע משימה או לפתרון בעיה, הכוללת מספר סופי של צעדים מדויקים. כך, מתכון לעוגה, הוראות בשיטת "עשה זאת בעצמך" או תוכנת מחשב – כולם אלגוריתמים. עם זאת, המונח אלגוריתם משמש לרוב לכינוי תהליך מכני או דרך שיטתית לפתרון בעיות בתחומי המתמטיקה ומדעי המחשב, בעיקר ביחס לנתונים תוויים כלשהם. לפיכך, כל תוכנת מחשב היא אלגוריתם או אוסף אלגוריתמים; דוגמאות שמוכרות לכולנו הם מנועי חיפוש (כמו גוגל), המלצות לרכישת מוצרים (כמו אמזון) או הצעות המבוססות על טעם אישי (כמו יוטיוב).

תוכנה כשירות SaaS (Software as a Service)

תוכנה המסופקת למשתמש בתור שירות – התוכנה מספקת את כל התהליכים הנדרשים עבור קבלת השירות והיא עצמה ממוקמת על שרתי הספק. זהו למעשה המודל הנפוץ ביותר של מחשוב ענן וניתן לראות בו כמעין מיקור-חוץ ליישומים ותשתיות טכנולוגיות, כמו שירותי Office 365, Dropbox, Salesforce ודומיהם.

bottom of page